Kiwanis Club Roosendaal

Kiwanis Club Roosendaal is een actieve service club, bestaat sinds 1971, met jaarlijks aansprekende projecten. De club is gemengd en ook de leeftijdsopbouw is divers. Samenwerken bij de projecten in een gezellige ambiance is een belangrijk item voor de club.

Kiwanis Roosendaal organiseert al jaren evenementen met een culturele inslag, om op deze manier geld in te zamelen voor kinderdoelen in de regio. Om een paar voorbeelden te noemen: Het geld van Korenslag 2009 ging naar een orkest van geestelijk minder validen in Kruisland, de opbrengst van een concert van Laura Fygi ging naar de Stichting Leergeld, de gegenereerde gelden van Dancing with the Local Stars ging naar een schoolproject van de SDW in Roosendaal (“Willemijntje”).

De werkvergaderingen worden op de tweede dinsdag van de maand gehouden in:

Hotel Central / Restaurant Sistermans, Stationsplein 9, Roosendaal.

De sociale vergaderingen vinden plaats op de 4e dinsdag en is steeds bij één van de leden thuis of in een door haar/hem georganiseerde locatie.

Van kader naar serviceclub

Op 27 mei 1972 staat een aantal prominente Roosendalers chique gekleed in de raadzaal van het Oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal. Zij zijn in goed gezelschap want niet alleen burgemeester Godwald is aanwezig, ook een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade in Nederland, mr Blotgett, de luitenant gouverneur van wat toen nog divisie Holland werd genoemd, Jan Arie van Eck, de gouverneur van het district Benelux France Monaco, George Boutillon, en Kiwanians van de clubs uit Amsterdam, Rotterdam en Charleroi en tal  van vertegenwoordigers van serviceclubs en andere groeperingen. Toon Mol, toen president en medeoprichter, mag voor de derde Kiwanisclub in Nederland: “Kiwanisclub Kader Roosendaal” het charter in ontvangst nemen.

In Roosendaal was de jaren ervoor een discussie gevoerd, die veel leek op die van de beginperiode van Kiwanis in Amerika. De ondernemersclub “Kader” stond voor het dilemma of men nu een ondernemersclub zou blijven of zich zou transformeren tot een serviceclub. De inbreng van Tim Pelsma, die de oprichting van club Amsterdam aan den lijve had ondervonden, zorgde er op 21 september 1970 al voor dat de club in formatie ging en via de organisatie op 10 mei 1971 stond men nu dus voor het belangrijke moment. De mannen van dat eerste uur waren Henk Sanders, Jan de Bot, Slim Lippens, Leen Boch, Ad Broos, Adrie Dekkers, Fons Dullaert, Stephan Feye, Cees Freyters, Hans Jongeneelen, Henk Joosse, Toine de Klerk, Piet van Meel, Jan Min, Jan Mol, Theo Oostendorp, Oscar Sutter, Jacques Swanenberg, Tim Pelsma en Toon Mol.
Ze zijn allemaal vastgelegd op fraaie foto’s die zorgvuldig zijn bewaard in prachtige herinneringsalbums. Zo kun je ook op de foto’s zien hoe de eerste sponsorclub Rotterdam het vaandel aanbiedt en de tweede sponsorclub Charleroi Eclipse de bel met hamer. De eerste peetclub, Land van Kuno Voerendaal (nu bestaand onder de naam Heerlen-Maastricht) bood zelfs aan alle leden een kristallen wijnglas aan. De aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade had te maken met het feit dat in mei 1972 door de Roosendaalse middenstand een :”Amerikaanse week” was gepland, die echter geen doorgang kon vinden omdat de Amerikanen in diezelfde tijd actief waren geworden bij de oorlog in Vietnam. Het zakelijke karakter van Kader was nog niet helemaal weg.

Na enkele jaren werd de naam gewoon Kiwanis Club Roosendaal. In de ruim dertig jaar van het bestaan is enorm veel gebeurd. De club was niet alleen sponsor voor Voerendaal maar ook voor Valkenswaard (1973); Oosterhout (1975); Bergen op Zoom (1979); Dordrecht (1992) en Halderberge (1997). Met club Wouw-Zoomvliet bestaat een heel speciale band, een flink aantal leden is afkomstig van club Roosendaal.

Als charterproject is in 1972 de Stichting Stoelmobiel opgericht, een voorloper van de rolstoeltaxi, die tot 2002 perfect heeft gefunctioneerd. Er werd een rolstoelsteiger bij een visvijver geplaatst, een flinke bijdrage geschonken voor de restauratie van het kerkorgel van de Lambertuskerk in Wouw, vakantieprojecten voor kinderen met een lichamelijke en of verstandelijke handicap, hulpgoederen transport naar diverse landen, donaties aan velerlei projecten en stichtingen, deelneming aan de drie lustrumprojecten, de Luchtballon, Doe een Wens, Child Future Africa, Kiwanispoppen enz. enz.
Geld werd binnengehaald via bingo’s, bridgedrives rommelmarkten, oranjebals, muziekfeesten, snoepverkoop, kerstpakketten, kaartverkoop, verkoop van vlaggen, verf, cd’s, biljartmarathon, ballonvaren, fitness, schilderijenveiling, loterij, een aantal theateruitvoeringen, draaiorgeldagen, kerstmarkten, ‘Dancing with the local stars’, en Korenslag.. Twee maal werden de eindexamenkandidaten van Fontys dansacademie uit Tilburg in de gelegenheid gesteld hun bekwaamheden te tonen in schouwburg De Kring in Roosendaal, verder kwamen de musicals Grease, de Europese première van Footloose en musicalmania. De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht concerteerde, Laura Fygi en Jack van Poll samen met Toots Thielemans gaven een concert.

Laatst aangepast op dinsdag 22 November 2011 10:54